Sibirisk katt & Neva Masquerade

Rasen Sibirisk katt uppkom genom att raskatter som togs med av Ryska immigranter till Sibirien på 1700-talet, parade sig med Sibiriska vildkatter. Katterna var i första hand älskade husdjur men gjorde även nytta genom att hålla hemmen och ladugårdar fria från gnagare. Neva Masquerade är en ganska ny kattras som godkändes som egen ras först 2009. Den härstammar från den Sibiriska katten, vilken den är mycket lik, men Neva Masquerad har alltid blå ögon och är till skillnad mot Sibirisk katt maskad, vilket innebär att ansiktet, öronen och benen har en mörkare färg än övriga kroppen som är ljus. Det finns dock en hel del independentföreningar som fortfarande räknar Sibirisk katt och Neva Masquerade som samma ras och jag anser därför att följande rasbeskrivning av Sibirisk katt även kan ses som gällande för "Nevor" .
Bara de starkaste individerna med motståndskraft mot infektionssjukdomar, duktiga jägare och med tjock vattenavstötande päls, stora tassar som fungerade som snöskor klarade sig i det bistra klimatet. Den Sibiriska katten utvecklades till en stolt jägare, självständig katt, trogen sin familj. Tack vare att den är en naturlig ras som utvecklats under lång tid utan medveten avel är den Sibiriska katten en av de friskare kattraserna utan många rasrelaterade sjukdomar.
 
Den är en mycket intelligent katt, med mycket charm och lekfull personlighet som är mycket tillgiven sin familj. Många säger att det närmaste man kan komma en hund med en katt, är att välja den Sibiriska katten. Många individer har en förkärlek till vatten och lek i badkar, vattenfontän eller vattenkran är populärt. Vidare är den  mycket trogen sin familj och det är vanligt att när man bor med en Sibirisk katt så kommer den att diskret följa dig från rum till rum. Den är inte påstridig i sin kärlek men trivs bäst nära sin familj eller utvalda person, vissa individer är knäkatter andra föredrar att ligga nära. Men tryggt att säga är att med en Sibirisk katt i hemmet kommer du att ha katterna med dig i vardagen mer än du kanske är van vid från andra kattraser. I Ryssland är det vanligt att dessa katter uppträder som cirkuskatter så med tid och träning kan du lära din katt mycket nyttigt och roligt såsom "stanna", inkallning, apport, sitt mm.
 
Sedan 1980-talet har man avlat mer medvetet i Ryssland på den Sibiriska katten och den blev godkänd som ras under 1990-talet. De första fertila Sibiriska katterna kom till Sverige år 2000 och numera är rasen en av de kattraser som ökar snabbast i landet.
 
 
Rasstandard för Sibirisk katt:

Sibirisk katt är en stor muskulös katt. Katten är kompakt i kroppen och känns tyngre att lyfta än vad den ser ut att vara. Rasen beskrivs som mediumstor i storlek,  honorna väger mellan ca 3,5 kg-5,5 kg och hanar mellan ca 4-6,5 kg men det förekommer avvikelser åt båda håll. Det finns stora hanar på 7-8 kg men dessa är ovanliga! Den Sibiriska katten växer långsamt är färdigutvecklad först vid 5 års ålder. Det betyder att en ungkatt på ett par år ofta har ett gängligt utseende, och kanske inte fullt utväxt päls. Men man får ha tålamod det kommer mer massa, tyngd och päls med tiden.
 
Pälsen:

är tät med tjock underull och vattenavstötande kraftiga täckhår som inte får ligga tätt mot kroppen. Överpälsen känns något hård vid beröring. Den Sibiriska katten har en semilång päls, pälsen är längre i kragen, på bröstet och pantalonger. Svansen ska vara välbehårad och ge ett "buskigt" utseende. Sommarpälsen är påtagligt kortare. Pälsen på de flesta Sibiriska katter är lättskött, den tovar sig inte ofta och det brukar räcka att kamma igenom pälsen då och då. När katten fäller kan man dock behöva gå igenom pälsen oftare än annars om inte för tovor så för att hjälpa din katt att slippa svälja all lös päls.

Allergivänligheten:

Den sibiriska katten hävdas vara en av de kattraser som är allergivänliga. Detta tror man beror på att sibben saknar ett protein, FEL-D, och detta protein är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter. Om den sibiriska katten saknar proteinet är inte vetenskapligt bevisat men både uppfödare och kattägare kan intyga att många allergiker faktiskt tål rasen bättre än vad de gör med övriga katter. Allergin är olika hos olika människor, vissa tolerar kanske en katt bra medan någon annan kanske inte tolerar den alls. Olika individer inom sibirisk katt är också olika allergiframkallande, ofta är också kattungar mer allergiframkallande än vuxna katter.

Länkar